Mostanra valószínűleg kiderült, hogy hiába fogadtad meg újévkor, hogy többet fogsz mozogni, erre nagyon nehéz időt szakítani a hétköznapokban. Az alábbi öt fitneszvideó ennek megfelelően kb. 15 perc hosszúságú (bemelegítéssel együtt). Ennyit talán sikerül kiszakítani a napi forgatagból. Hétvégére megteszi egy ebéd utáni tempós séta is, csak legalább fél órás legyen.

A tematikus válogatáshoz az Amerikai Sportorvosi Kollégium (American College of Sports Medicine, ACSM) friss tanulmánya nyújtott segítséget, amelyben 2020-ra a következő fitnesztrendeket jósolják népszerűnek: magas intenzitású intervallum tréning, csoportos edzés, szabadsúlyos edzés, testsúlyos és/vagy időalapú köredzés, jóga. A teljes lista az ACSM oldalán elérhető.

fitnesz HIIT csoportos edzés Walk At Home szabadsúlyos edzés testsúlyos edzés jóga

Válogattam ezekhez egy-egy példát. A gyakorlatokhoz nem kell különösebb felszerelés, elég egy tornacipő, fitneszmatrac, illetve kézisúlynak megteszi egy félliteres teli vizespalack.

1. HIIT edzés bemelegítéssel, 20 másodperces gyakorlat után 10 másodperc pihenővel. A 12 gyakorlatot duplázva végzi.

2. Csoportos tréning: egy ötvenes nő negyedóráig helybenjár, mi ebben a kunszt? Na szeretném látni az arcodat, amikor úgy 7 percnél már vadul fixírozod a videó alján az idő múlását jelző piros csíkot, hogy hol tart már... A 15 perc alatt egy mérfőldet, azaz mintegy 1,6 kilométert gyalogolhatsz -- bárhol a lakásban.

3. Szabadsúlyos edzés, ami közben kicsit irigyeljük a lustálkodó ebet, ám a mi céljaink mások.

4. Testsúlyos edzés: tényleg elképesztő, hogy pár egyszerű gyakorlat kombinálásával mit lehet kihozni negyedórából! Előtte azonban kell egy kis helyet csinálni hozzá a szobában, konyhában.

5. Jóga: ehhez olyan gyakorlatsort választottam, amely elsősorban a nyakat, a  vállat és a hát felső szakaszát teszi rendbe, mert ezek mindenkinek ropognak az egész napos íróasztal melletti görnyedéstől.

40full