Ok nélküli hízás, depresszió, krónikus fáradtság, fülzúgás, szorongás, alacsony vagy gyors szívritmus, gyomorégés, reflux, szédülés? Ezek a bolygóideg alulműködésének jelei is lehetnek. Akárcsak az, ha stressz után nehezen tudsz ellazulni, megerőltetés után regenerálódni, és hajlamos vagy a gyulladásos megbetegedésekre. Jó hír, hogy a bolygóideget egyszerű módon is stimulálni lehet, hogy megélénkült működésével enyhüljenek a panaszaid. 

A bolygóideg (nervus vagus) egy olyan hosszú és összetett idegrost, ami az agyból kiindulva egészen az alhasig fut. Érinti az agyat, emésztőrendszert (gyomor és belek), szívet, májat, hasnyálmirigyet, epét, vesét, húgyvezetéket, lépet, tüdőt, női ivarszerveket, nyakat (nyelőcső, garat, gége), fület, nyelvet.  És ez a különös idegrost nemcsak "lefelé" hat (stressz hatására ezért kapsz "gyomorideget"), hanem az emésztőrendszer is küld "felfelé"  jeleket, üzeneteket. Egyes kutatások szerint csak a vékonybélben mintegy százmillió idegsejt található, ami összevethető a gerincvelőben található neuronok számával.

bolygóideg

Illusztráció: Enhance

Legegyszerűbben úgy képzelheted el a bolygóideget, mint a szervezedeten belüli kommunikációs sztrádát, amely közvetíti az üzeneteket az agy és a szervek között, valamint ellenőrzi a testi reakciókat pihenés és emésztés közben. Éppen mivel ilyen hosszú és kiterjedt a bolygóideg, előfordulhat, hogy egyes szakaszain valamilyen okból (krónikus betegség, műtét, szervi elváltozás) gátolttá válik az információáramlás. De okozhat működészavart a hőség, testi sérülés miatti félelem, vér látványa, megerőltetés, túl sok állás is.

Ha a bolygóideg működése optimális, akkor jobb az emésztés, rendben van a vérnyomás, alacsonyabb a depresszióra és szorongásra való hajlam, kiegyenlítettebb a vércukorszabályozás, mérséklődik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, kevésbé megterhelő a stressz.

A bolygóideget számos módon aktiválhatod, vannak köztük fizikai és mentális gyakorlatok:

1. Hidegvizes arcmosás vagy tusolás
2. Jógázás
3. Meditáció
4. Mély és lassú légzés: percenként 6 légzés, vagyis 5-5 másodperces belégzésekkel és kilégzésekkel
5. Hangos nevetés (mozgasd át a belső szerveidet)
6. Probiotikum (akár kapszulás formában, akár egy pohár joghurtként)
7. Nem megerőltető torna, tai chi
8. Masszázs, talpmasszázs, reflexológia
9. Időszakos böjtölés (pl. 5 napig normál étkezés, majd 2 napig 500-600 kalória naponta; vagy csak 10-18 óra között enni; vagy heti egy alkalommal 24 órán át csak vizet fogyasztani) 
10. Pozitív gondolkodás, emberi kapcsolatok fejlesztése
11. Halolaj (EPA és DHA, omega-3 zsírsavak)
12. Cink (napi 15 mg)
13. Akupunktúra (különösen a fülön)
14. Rostdús táplálkozás (serkenti a GLP-1 hormon termelést, ami stimulálja a bolygóideget)
15. Napfürdőzés
16. Éneklés, mondókázás (ide tartozik a kóruséneklés is)
17. Gargarizálás
18. Rágógumizás
19. Szándékos köhögés vagy a hasizmok ritmikus megfeszítése
20. Mantrázás, imádkozás

+1: Egyes feltevések szerint az is aktivizálja a bolygóideget, ha a jobb oldaladon fekve alszol (vagy olvasol az ágyban).