Január van, rég lekopott a tavaly nyáron szerzett barnaságunk, de ez remek lehetőséget ad arra, hogy meghatározzuk, milyen színek állnak jól. Mert azt mindenki tapasztalja, hogy vannak bizonyos árnyalatok, amelyek valósággal "megesznek" bennünket, míg más színekben kivirulunk. 

Attól függ, hogy miképpen mutatunk egy színben, hogy a bőrünknek milyen az altónusa: ez lehet sárgásabb (meleg), vagy rózsásabb (hideg), esetleg a kettő közötti (neutrális, semleges). Maga a bőr színe ettől még lehet sötétebb vagy világosabb: egy afrikainak is lehet hideg altónusú a barna bőre, míg egy természetes vörös hajú embernek meleg altónusú a fehér bőre. Szóval az altónus egy külön kategória. 

Az altónus nem változik az évszakokkal, aki hideg altónusú, az lebarnulhat nyáron (vagy a szoliban), amennyire tud, akkor is hideg altónusú marad. Ugyanígy, élhet az Északi-sarkon vagy költözhet az Egyenlítőhöz, az altónusa állandó. Hogy egy családban ki milyen altónusú, teljesen véletlenszerűen alakul.

altónus szelfi ideális szín

Sok internetes szerző szerint a csuklón nézzük meg az erek színét, de szerintem a tenyér megfelelőbb,  mert még nyáron is jobban mutatja a valós altónust, nemhogy ilyenkor télen.

Az altónust legegyszerűbben úgy határozhatjuk meg, ha megnézzünk a tenyerünkön, a csuklónkhoz közel a hüvelykujj alatti dombon az áttetsző ereket: 
ha kék vagy lila ereket látunk, akkor hideg az altónusunk, 
ha zöldes, olívás színűek az erek, akkor meleg az altónusunk,
ha kékeszöldesek az erek, szóval se nem kékek, se nem zöldek, akkor neutrális az altónusunk. 

altónus szelfi ideális szín

A hideg altónusúakra jellemző még, hogy a napsütéstől inkább leégnek, mint lebarnulnak, a meleg altónusúak könnyen lebarnulnak, a neutrálisak le tudnak barnulni, de le is éghetnek. A hideg altónusúaknak az ezüst ékszerek állnak jól, a meleg altónusúaknak az arany ékszekek, míg a neutrálisaknak mindkettő.  

A hideg és meleg altónusoknak van pasztellesebb, illetve élénk színes változata, ebbe majd legközelebb megyünk bele, de az alábbi színpalettákon látszik a különbség (a felső részben a pasztelles ideális árnyalatok vannak, az alsó sorokban a direktebb ideális színek).

altónus szelfi ideális szín

altónus szelfi ideális szín

Egy kis játékkal megnézheted, hogyan állnak a meleg vagy hideg árnyalatok%

altónus szelfi ideális szín

altónus szelfi ideális szín